Василиа Петрова с първа тракийска песен

Василиа Петрова направи изненадваща премиера на първата си тракийска песен „Славей българка“. Младата изпълнителка на Ара Мюзик залага на авторска песен, без самата тя да взима участие в създаването й.

Всъщност талантливата Василиа Петрова не за първи път изпълнява песни от тракийската фолклорна област. Още като дете, когато започва да взима участия по различни престижни конкурси, се изявява основно с тракийски песни и печели най-големите награди. Тогава журиращите й дават прозвището „тракийския славей“. В последствие тя започва да изпълнява македонски песни и открива, че те са нейната сила.

За „Славей българка“ се доверява изцяло на композитора Димитър Милев. С него се запознава чрез фолклорния изпълнител Хамид Имамски. Имат съвместни участия и в последствие се обръща към него с молбата да направи аранжимент на песен по нейна музика и текст “Момци лъгам”, която беше част от рецитала й на фестивала „Пирин Фолк“ 2021. След това Василиа Петрова се чувства сигурна и му се доверява да напише авторска песен за нея.

„Още, когато чух за първи път мелодията на „Славей българка“, се влюбих в нея. Знаех, че това е моята песен! Месец по-късно Полина Дакова създаде прекрасния текст и аз имах само някои дребни корекции по него. Тогава записах песента на един дъх в студиото на Димитър Милев в Пловдив.“, каза талантливата изпълнителка.

Видеото е заснето на три емблематични локацииАсеновата крепост, Бачковския манастир и Роженския манастир.

„Идеята да снимаме на тези три прекрасни кътчета от нашата родина беше на режисьора Ненчо Касъмов, за което много му благодаря. Възпявам красотата на българката на фона на тези толкова красиви гледки и места, които предизвикват вълнения в душата на всеки българин“, сподели още Василиа Петрова.

За хореографията са се погрижили ТФ „Македонска хубост“ от град Сандански.

За стилната си визия певицата се доверява на дизайнерката Николета Палакарчева от VEZE, които комбинират съвременния градски дизайн с ръчно извезаните народни шевици.

Видеоклипът „Славей българка“ на Василиа Петрова може да гледате в ефира на Фен Фолк ТВ и Фен ТВ, както и в YouTube:

Share:
2022 © Всички права запазени - Ara Music

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-3618 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: АРА МЮЗИК ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 000 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране.


Начало: 21.03.2022 г.

Край: 21.06.2022 г.