Ива Давидова с патриотична песен за 3 март

В ефира на Фен Фолк ТВ направи своята премиера една историческа песен – „Послушайте, патриоти“ в изпълнение на Ива Давидова и Берковската Духова Музика.

За тази песен се смята, че дни преди смъртната си присъда Александър Карагюлев (Охридски) я написва в затвора. На 15 март 1891 г. в София при атентат срещу Стефан Стамболов по погрешка е убит неговият финансов министър Христо Белчев. Следва шумен съдебен процес, където се произнасят смъртните присъди, но не на истинските извършители. Обесени са Светослав Миларов, Константин Попов, Тома Георгиев и Александър Карагюлев (Охридски). Като подбудител е осъден на затвор Петко Каравелов. Истинските виновници са хора от кръга на Наум Тюфекчиев. По ирония на съдбата същият успява да организира убийството на Стефан Стамболов четири години по-късно – на 15 юли 1895 г.

Идеята за видеоклипа е на режисьора Ненчо Касъмов. Замисълът е да се пресъздадат мъките на лирическия герой Александър Карагюлев (Охридски), в чиято роля влиза съпругът на Ива Давидова – Владимир Тодоров. Сюжетът обаче е променен и историята завършва с щастлив край. Героят излиза от затвора и е посрещнат от своите съмишленици и приятели на отрупана трапеза. Промяната в историческата действителност е съпроводена от желанието да се покаже справедливостта, която липсва в живота на Александър Карагюлев, който незаслужено е обесен.

Снимките са направени в Цари Мали град и в механа „Велчева завера“ в гр. Самоков. Аранжиментът е дело на Калоян Бакалов и Берковската Духова Музика.

С тази песен Ива Давидова показва, че продълава да поддържа патриотичния дух жив.

„Следвам патриотичната линия от години, защото публиката ме разпознава като истински патриот и радетел на българското, фолклора и традициите. А това е една от най-силните и обичани патриотични песни.“, това сподели талантливата изпълнителка от Ара мюзик.

Освен в ефира на Фен Фолк ТВ, може да гледате „Послушайте, патриоти“ и в официалния ни YouTube канал:

https://www.youtube.com/watch?v=CzSg2nb-_SY

Share:
2022 © Всички права запазени - Ara Music

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-3618 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: АРА МЮЗИК ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 000 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране.


Начало: 21.03.2022 г.

Край: 21.06.2022 г.