Ива Давидова: Най-важната за здравето е психиката

Интервю за в-к „Доктор“, автор: Мара Калчева

  • Ива, понеже концертираш от дете, как си опазила гласа си?

Най-важното за хигиената на гласа не са суровите жълтъци и всякакви бабини деветини, а да се мълчи или да се говори тихичко. Това е единственото правило, което спазвам. Добре ми действа и билката мента на чай, когато съм претоварила гласа си. Хубаво се разпявам преди концерт. Моят доктор ми е препоръчал конкретни упражнения за мускулатурата на врата и разпяване на срички, за да не се претоварвам.

  • Пяла ли си болна на сцената?

Много пъти, и то с тежки вирусни инфекции, с висока температура, с треска, със страшна кашлица, понякога и след повръщане. Но по някакъв начин адреналинът преди концерт ме мобилизира, стягам се на сцената и така забравям всякакви неразположения.

  • Пиеш ли лекарства?

Приемам стандартните разтворими прахчета против грип и настинка. Гърлото ми е слабо място и само антибиотик ми помага. Затова съм много внимателна с напитките. Газирано и студено не пия.

  • А как се грижиш за фигурата си?

И аз като всеки човек имам моменти, в които спазвам стриктен режим на хранене. Но има и моменти, в които се изпускам и си хапвам каквото душата ми иска. В това отношение съм на периоди. Когато видя, че съм качила 1-2 килограма, моментално сменям режима на хранене – без сладко, без тесто, почти без въглехидрати. Много спортувам също. Предпочитам кардио – да тичам. Освен това ходя на специални масажи и се чувствам добре.

  • Правиш ли нещо специално за здравето си?

Най-важното за един организъм е психическото здраве. Стресът и всеки вид натоварваща емоция веднага рефлектират върху физическото здраве. Старая се да живея по-спокойно, да не се ядосвам. Когато си почивам, допускам до себе си само най-близките ми хора, които са ми по душа. Истинският релакс ми е в тишина, сред природата. Много обичам също да съм близо до вода, ако е топла – най-добре. Изключително ме разтоварват баните в топли минерални извори.

Вярвам, че музиката също лекува. Всеки тон носи определена енергия и съчетанията на тонове влияят на психиката на човека, а оттук на физическо ниво. Честотната вибрация на музиката се възприема на ниво клетка и така влияе на всички органи и системи.

 

Save

Save

Share:
2022 © Всички права запазени - Ara Music

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-3618 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: АРА МЮЗИК ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 000 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране.


Начало: 21.03.2022 г.

Край: 21.06.2022 г.