Радостина Паньова: „Фолклорът никога няма да се погуби“

Фолклор по принцип означава народна мъдрост. Българският фолклор е успял да се съхрани благодарение на силната  вяра у българина. Той затова е уникален и неповторим, защото никъде по света не можем да видим реплика на българските носии, танци, обичаи, традиции и т.н.

– Госпожо Паньова, коя фолклорна област е най-богата откъм песни и танци според Вас?

-България е малка страна, а има толкова много фолклорни области. Всяка със своята специфика и идентичност. Всяка фолклорна област е една безкрайност, ако човек започне да се интересува и изучава нейната специфика, песни, танци, носии, обичаи и т.н. Аз съм изучавала много подробно всяка фолклорна област в училището в Широка лъка и според мен няма и не би могло да говорим за „по“ и „най“ богата област откъм песни и танци.

– Пирин наистина ли живее в сърцето Ви?

-Да, Пирин наистина живее в сърцето ми. Камъкът винаги тежи на мястото си. Закърмена съм и израснала с традициите, обичаите и песните на Пиринския край и винаги ще ги нося в сърцето.

– С какво родния фолклор е уникален?

-Фолклор по принцип означава народна мъдрост. Българският фолклор е успял да се съхрани благодарение на силната  вяра у българина. Той затова е уникален и неповторим, защото никъде по света не можем да видим реплика на българските носии, танци, обичаи, традиции и т.н. Например световната музика може да се изпълнява от много хора от различна народност, но българският фолклор може да звучи по начина, по който трябва да звучи само и единствено от българин. Ето това го прави неповторим.

– От къде дойде страстта Ви към народната музика?

-Нося музикантската жилка, тъй като съм израснала в семейство, в което винаги се е пеело, свирело, играело. Закърмена съм от много малка с народна музика и съм щастлива, че най-голямата ми детска мечта – да пея и да се занимавам с фолклор се осъществи. Майка ми и баща ми също много допринесоха за моето професионално развитие. Те винаги са ме подкрепяли. Спомням си, че в моето родно село Елешница нямаше учител по народно пеене и в продължение на няколко години всяка седмица по два пъти баща ми ме водеше на уроци по народно пеене в Разлог (на 15 км.от нас), за да мога да бъда подготвена на сто процента за кандидатстването ми в Широка лъка.

– Кой български празник истински Ви зарежда с хубави емоции?

-3 март за мен е най-значимият национален празник в България, когато празнуваме освобождението на родината ни от петвековното турско робство. За мен този ден е по-специален, тъй като съм родена на тази светла дата. На този ден наистина съм заредена с приятни и хубави емоции.

– Коя песен Ви кара да настръхнете?

-Всяка песен може да ми въздейства по различен начин, в зависимост от настроението и начина, по който се чувствам. Има много песни, които ме карат да настръхна. Песента “Бела съм, бела,юначе“ ми въздейства много.

– Коя е следващата песен, която заслужава да бъде изпратена в космоса?

-На този етап мисля, че песента “Излел е Дельо хайдутин“ не може да бъде заменена с друга.

– Какво трябва да се направи, за да оцелее българския фолклор?

-Българският фолклор никога няма да изчезне и да се погуби, докато ни има нас младите образовани хора, които имаме  отношение към тази музика, съхраняваме, популяризираме и предаваме на идното поколение, докато ги има училищата в Широка лъка и Котел, докато ги има хората, които развиват фолклорните телевизии като Фен Фолк ТВ например, в които звучи само и единствено народна музика. Напоследък забелязвам и едно възобновяване на много събори, което показва, че българинът има нужда от такива места, на които забравя за проблемите си и се потапя изцяло в духовността. Мисля, че това са все неща, които помагат българският фолклор не само да оцелее, но и да се запази.

– Какво от живота и традициите в миналото може да пренесем в сегашния?

-Добротата, стремежа да бъдем по-добри и да помагаме на изпадналите в беда.

 

Цялото интервю четете във в-к „Хоровод“ от 27.03.2017 г. Автор: Иво Ангелов

Save

Share:
2022 © Всички права запазени - Ara Music

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-3618 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: АРА МЮЗИК ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 000 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране.


Начало: 21.03.2022 г.

Край: 21.06.2022 г.