Ирена: Народната песен е в душата ми от малка

Интервю за в-к „Дума“, автор: Надежда Ушева

– Ирена, как се озовахте в семейството на музикална компания „Ара Мюзик“, как ви откриха?

Здравейте на вас и на всички читатели на вестник  „Дума“. В музикална компания „Ара Мюзик„ се озовах преди около 2 години. Явих се на кастинг, който се организираше от фирмата за търсене на нови таланти. Преборих се с конкуренцията и така станах част от семейството на „Ара Мюзик“.

– Не ви ли притеснява голямата конкуренция в бранша? Как се справяте с нея?

Никога не ме е притеснявала конкуренцията. Мисля , че имам всички качества, необходими на един млад изпълнител да успее. От малка се занимавам с музика, тя винаги е била моят живот и където и да съм била на участие, хората са били доволни от мен и са оценявали качествата ми. Разбира се конкуренция трябва да има, но тук по- скоро можем да говорим за един друг тип предимства на някои изпълнители. Нещата в този бранш се сведоха по-скоро до финансовите възможности, а не до качествата, които трябва да притежаваме. Това е много жалко, но искрено се надявам да можем да променим схемата.

– Всеки млад артист мечтае за голямата сцена, на какво разчитате? Какви са вашите амбиции?

Разчитам и винаги съм разчитала единствено на себе си и на моите качества като изпълнител, защото разбрах, че в този бранш всеки е готов да те съсипе по хиляди начини. Да го кажа така: Това е свят на вълци, които са готови да те изядат и ако ти не се превърнеш в нещо още по-свирепо, нямаш шанс да оцелееш. Моите амбиции винаги са били доста големи. Никога не съм се задоволявала с това, което съм постигнала. Знам, че винаги мога и още. Мечтая си за голямата сцена, за голямата емоция, която може да се почувства само там. Надявам се и вярвам , че един ден това ще се случи .

– Завършили сте НУФИ „Филип Кутев“? Кой ви насочи към народната песен?

Народната песен е в душата ми от малка. Мисля, че всички българи трябва да се гордеят с тази музика и да я разпространяват по света , защото в нея има нещо вълшебно , нещо което е само наше – Българското. Когато бях малка, майка ми беше човекът, който ме насочи към народната музика. Тя ми даде страхотна музикална основа и ме разви до голяма степен като изпълнител.Винаги ще я има любовта ми към този тип музика и ще я изпълнявам с удоволствие.

– Как подбирате песните, които изпълнявате?

Доста трудно…Аз съм голям критик и перфекционист. Честно да ви кажа, когато чуя една песен или ми харесва, или не. Няма средно положение. За съжаление напоследък се наблюдава едно доста голямо еднообразие в песните . Като че ли всички искат да приличат на някой друг, но не и на себе си. Всеки трябва да има собствена индивидуалност и да изразява музиката през неговия поглед, а не по някакъв начин, който не му отива. С една дума трябва да не бягаш от себе си и да предлагаш на хората твоето виждане на нещата. Мисля, че ако се работи така, музиката ще бъде доста по- разнообразна.

– Младите хора как възприемат македонската музика? Има ли публика за народната музика въобще?

Напоследък забелязвам , че все повече млади хора слушат народна музика. Мисля, че има и винаги ще има публика за народната музика, защото както казах, традициите трябва да се съхраняват, както и музиката ни, защото тя е нашето богатство.

– Разкажете за общия си проект със съпруга си Александър – „Като две капки вода“, как се роди идеята?

Това е нашият първи съвместен проект и мисля , че се получи доста добре. Песента се прие с доста позитиви, както и новината , че сме двойка. Идеята се роди след като той ми направи предложение за брак. С нашите продуценти от Ара Мюзик решихме, че ще бъде една приятна изненада за феновете ни да представим дуетна песен. Песента стана доста забавна, описва нашето ежедневие и нас двамата като характери. Успяхме да я представим на сватбата ни, което допринесе още повече за доброто настроение на гостите.

– Помага ли ви факта, че мъжът ви също е певец? Така по-лесно или напротив, по- трудно се Работи?

Помага ми , да. Ние двамата доста често си пеем вкъщи и можете да си представите колко ни е забавно. С Александър сме заедно от доста време и сме преодолели всички фази на ревност и такива подобни неща. Винаги се подкрепяме със съвети относно музикалните ни проекти. Ако той нямаше нищо общо с музиката, едва ли щяхме да сме заедно.

– Извън музиката и сцената, какви са вашите интереси? Как обичате да си почивате?

Обичам да пътувам доста. Когато ми остане време, винаги намирам къде да отидем. Свикнала съм на доста динамичен начин на живот и ми е трудно да стоя в къщи. Като всяка жена естествено обичам да се разхождам по магазините и да пазарувам. Действа ми като анти-стрес  терапия  И естествено не на последно място добрата компания също ме разтоварва доста.

Save

Share:
2022 © Всички права запазени - Ara Music

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-3618 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: АРА МЮЗИК ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 000 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране.


Начало: 21.03.2022 г.

Край: 21.06.2022 г.