Радостина Паньова: Всяка среща с публиката ме вълнува

Моята мисия е да съхраня и предам фолклора на идното поколение,защото това е нещото,с което всеки българин трябва се гордее.

Интервю за dnes.bg, автор: Александър Попов

 

  1. Радостина, ти си фолклорна изпълнителка с богат репертоар и успоредно с това в личен план имаш интересна история. Представи ни се така, както ти искаш хората да те познават?

-С няколко думи мога да кажа коя съм аз: ”Певицата от и на народа”! Моята мисия е да съхраня и предам фолклора на идното поколение, защото това е нещото,с което всеки българин трябва се гордее.

Имам три самостоятелни албума, в които с продуцентите ми от Ара мюзик сме включили както народни с нов аранжимент, така и авторски песни. Особена гордост за мен е последният ми албум, озаглавен „Хоро се вие край манастира”, в който съм включила песни, посветени на манастирите – тези светини, които ние трябва да пазим и да възпяваме. Имам песен за Роженския, Черепишкия, Бачковския, Лешочкия манастир, както и за манастира „Св. Мина” и др.

През последната година моята визитна картичка стана песента „По друм одам”, която е още от първия ми албум „Сълза от Пирина”. Това е песен, която хората сами отличиха от моя репертоар. Тази песен нямаше клип, но имаше стотици хиляди гледания в интернет, а по участията ми я изпълнявах по няколко пъти по настояване на публиката. Това ме прави много щастлива!

Относно личния си живот – стремя се винаги да го разграничавам от професионалния. Ние хората на изкуството сме малко по-особени, живеем като че ли в наш по-различен свят. Когато си на сцената, ти се потапяш в магията, наречена изкуство и най-важното нещо е да дадеш на публиката онова,от което има нужда,а именно- емоцията. И представете си всичко това да го пренесеш в къщи! Невъзможно!

      2.Трите думи, с които можеш да се охарактеризираш?

– Амбициозна, талантлива и отговорна жена.

  1. Най-запомнящият се момент за теб в професионален план?

-В професионален план имам много приятни и запомнящи се моменти. Бях отличена с приза Фолклорна изпълнителка през 2010 г. на наградите на Фен ТВ, албумът ”Сълза от Пирина” стана фолклорен албум на годината отново на наградите на Фен Тв. Запознанството ми с Шабан Шаулич също беше много вълнуващ момент. За мен е чест точно певец от такъв ранг  да каже, че за него съм най-добрата фолклорна изпълнителка и да запеем заедно.

Всяка среща с публиката ме вълнува. Всеки един концерт е едно страхотно изживяване, а най-важното нещо е да видиш радостта в очите на хората. Видиш ли тази радост и задоволство,  значи си си свършил добре работата.

  1. А в личен?

-В личен план мога да кажа, че съм една щастлива майка и съпруга. Разбира се, най-вълнуващият момент е раждането на сина ми Виктор. Няма по-хубаво нещо от това да станеш майка.

  1. Какво те подтикна да се занимаваш с музика, какво ти дава тя?

– В моето семейство винаги са се спазвали всички български традиции. Спомням си, че на всяко семейно събиране всички пеехме и играехме.

Но всичко започна, когато бях едва на 8 години. По телевизията даваха филм за музикалното училище в Широка лъка и аз останах очарована от всичко, което разказаха за училището. Тогава казах на майка ми: ”Аз ще отида да уча в Широка лъка”. Започнах да ходя в школа за народни песни, изучавах пиано и солфеж. Явявала съм се и на много детски конкурси. Няколко пъти съм взимала златен медал от събора „Пирин пее”. И така през 1999г. бях приета в НУФИ Широка лъка със специалност Народно пеене. Там се изградих като личност и професионалист. С  радост си спомням за всички прекрасни моменти. През 2010 г.завърших  Музикална педагогика в Софийски университет „Св. Климент Охридски” в класа на Светла Караджова.

Музиката, сцената и многобройните срещи с хората ме карат да се чувствам полезна и потребна всяка минута! Нашата професия е свързана с това да носи радост на хората.

   6. Песента ти „По друм одам” направи стотици хиляди гледания в интернет, без да има клип, което за една фолклорна песен е почти прецедент. Как си обясняваш това? Кое накара хората да отличат тази песен в твое изпълнение? Ти имаш ли някакъв личен спомен с нея?

-Всяка една песен от моя репертоар е подбирана много прецизно, така че да отговаря на моето душевно състояние и звукоизвличане. Песента „По друм одам” е една от първите песни, която записах още през 2006г.

Публиката винаги разбира, когато нещо се прави с много желание, любов и отговорност. И винаги се отблагодарява. Благодарение на многобройната обич на хората тази песен се превърна в истински фолклорен хит в мое изпълнение. Песен,в която има много истина, надежда и копнеж.

На всеки концерт „По друм одам”се изпълнява по няколко пъти, което ме кара да се чувствам горда българка.

  1. Имаш дует и с Нели Рангелова – разкажи ни за „Сто години правила”?

– Аз и моя продуцент г-н Виктор Касъмов поканихме Нели Рангелова за общ проект. Обяснихме й, че искаме да направим различна песен – с поп и народно звучене. Нели се съгласи да експериментира и този път, тъй като тя има в репертоара си няколко песни с такава стилистика. Пуснахме й песента – демо и на нея още от първото слушане много й хареса. Избрахме текст, който докато стигне в този вариант, в който е сега, връщахме няколко пъти, но това е нещо нормално, тъй като крайният продукт трябва да бъде на ниво. Записът в студио стана за отрицателно кратко време, тъй като и двете знаехме какво точно търсим като краен резултат. А премиерата й беше на наградите на Фен ТВ.

”Сто години правила” е една много успешна симбиоза между поп и фолклор. Благодаря на хората, че забелязаха и оцениха това по подобаващ начин.

  1. С какво те спечели съпругът ти – отец Любо? Какъв съпруг е той и по-различно ли се живее със свещеник?

-Нашата история започна почти като на филм. Запознахме се в асансьор и се влюбихме от пръв поглед. По това време той учеше богословие, а аз музикална педагогика. Освен външния вид, най-важното нещо, което забелязах в него, беше добротата и естествения начин, по който се държи. Благодаря на Господ, че ми даде един изключително грижовен и отговорен съпруг, който ме подкрепя във всяко мое начинание и ме прави щастлива всеки ден.

На много хора им е интересно какъв е животът със свещеник, дори някои смятат връзката между певица и свещеник за нещо екзотично. Но всъщност няма нищо необичайно. И двамата като едни отговорни хора си вършим съпружеските задължения, спазваме всички пости, ходим на църква. Щастлива съм, че в нашето семейство има разбирателство, хармония и любов.

  1. Има ли нещо, което е абсолютно забранено във вашето семейство?

-Забрана не, но сме си дали обет един на друг-да няма изневяра!

  1. Ти се една от най-младите попадии в България. Този статут дава ли ти допълнителни задължения и отговорности?

-Презвитерата или както се казва по народному попадия, няма никакви по-различни задължения и отговорности. Върша обичайните неща, присъщи за всяка жена, спазвам постите, ходя често на църква, подкрепям съпруга си.

  1. Караш спортна кола, мотор – някакви други екстремни хобита имаш ли?

-За сега са само високите скорости, но бих искала да опитам и гмуркане. Мисля,че и това ще ми хареса.

  1. Твоето пожелание за читателите на dnes.bg?

-Пожелавам вярата, надеждата и любовта да са вечни спътници в живота на хората, защото вярата е най-силното оръжие, надеждата умира последна, а любовта ще спаси света. Гледайте напред и направете всичко около себе си красиво. Божието благословение да е с нас!

Save

Save

Save

Share:
2022 © Всички права запазени - Ara Music

Проект: Проект № BG16RFOP002-2.089-3618 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, процедура BG16RFOP002-2.089 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Главна цел: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Бенефициент: АРА МЮЗИК ООД

Обща стойност: 50 000 лева от които 42 000 лева европейско и 7 500 лева национално съфинансиране.


Начало: 21.03.2022 г.

Край: 21.06.2022 г.