Ива Давидова

glavna_ivadavidova

Ива Давидова притежава един от най-запомнящите се и мелодични гласове.Като млад и изключително положителен човек слънцето на фолклорната музикаима за цел чрез песните си да приобщи новото поколение към народните ритми, предлагайки съчетание от талант, енергията на крехката си възраст и силата на българските традиции.

Ива Давидова е родена на 10.12.1988 г. в гр.София. Още на 4-годишна възраст проявява интерес към музиката. Подкрепяна безрезервно от семейството си, тя започва да свири на пиано и да развива своя музикален талант, като изпълнява поп песни на различни участия и конкурси. Първата й изява на сцена е на осемгодишна възраст в Арт салона на Двореца на културата-гр.Перник. Следват години, през които интересите й гравитират между поп музика и фолклор, докато слънчевата певица не открива своето уникално място в народната музика, благодарение на срещата си с композитора Калоян Бакалов. Като солистка на детски хорове изпълнява много автентични народни песни и печели първи награди и дипломи от „East-west euro intelekt”-1999г. в НДК гр.София, „Орфеево изворче”-2002г., конкурс фестивал „Младежта твори”-2001г.на Софийски общински съвет, фестивал за изворен фолклор с.Дрен-2001г., ”Малките големи звезди”- 2000г. в гр. Пловдив и др.

Едва 14-годишна лъчезарната Ива е първата изпълнителка нa студио ”Веселина”, която записва самостоятелна песен със заглавие ”Слънце”-2002г. с аранжимент на Калоян Бакалов. Към прекрасната композиция е заснет и едноименен видеоклип. Следват много записи на македонски и шопски песни: ”Понапил ми се Илия”, ”Внимавай кога се жениш”, ”Заколи ми черна кокошка”, ”Зайди, зайди ясно слънце”, ”Рада радомирка”, ”Песен за Райна Попгеоргиева” , ”Похвали се мома Елка” и др., като всяка песен младото дарование зарежда със своя позитивизъм и любов към българския фолклор. Песента „Рада радомирка”, подарена на Ива от народния певец Георги Гьолски, става тотален хит. През 2006г. младата изпълнителка издава първия си самостоятелен албум”Слънце”. В него са събрани едни от най-хубавите народни песни от македонския и шопския край,обработени с модерен аранжимент. Аранжори в албума са Калоян Бакалов, Борислав Згуровски, Петър Пейков, Анатоли Киров и др.

За блестящото изпълнение на песента „Зайди, зайди ясно слънце”, името на Ива Давидова е редом до такива бележити изпълнители като Александър Сариевски, Зафир Хаджиманов и Николина Чакърдъкова, споменато в международнопосещавания сайт Youtube.com. Ива Давидова е завършила Немска езикова гимназия. Владее немски и английски език. В момента е студентка специалност „Психология” в ЮЗУ ”Неофит Рилски”-гр.Благоевград. Като млад и изключително положителен човек, тя има за цел чрез песните си да приобщи младото поколение към българската народна музика, предлагайки съчетание от талант, енергията на младостта и силата на българските традиции. От началото на 2008 г. Ива е част от музикалното семейство на “Ара мюзик”.

През септември 2008г. Ива се представи в двете конкурсни вечери на международния фестивал за авторска македонска музика „Пирин фолк”- Сандански. Талантливата певица изпълни „Не плачи, майко, не тъжи” и „Върни се, мило либе”, с които очарова всички и заслужено спечели наградата на Министерството на културата за изпълнител.Вече е факт и втория самостоятелен албум на певицата “ РАДА РАДОМИРКА“.

web_banner_960x330px_Sybitiq
Празен раздел. Редактирайте страницата за да добавите съдържание тук.
Ива Давидова - Кой уши байрака
Ива Давидова - Стояне, любе Стояне
Ива Давидова - Лено ле, моме галено
Facebooktwitteryoutubeinstagram